Boerderijklassen

Woensdag 19/6/2019

Lieve ouders, ondanks ons vluchtige en natte vertrek, is onze eerste dag op de boerderij allesbehalve druilerig te noemen. De regen spoelde op de bus ons enthousiasme niet weg… In tegendeel… Vol ‘goesting’ begonnen we aan onze busrit richting Pulle.

Daar aangekomen hielpen we allemaal om de zwaarbeladen aanhangwagen leeg te maken. We zwoegden en zweetten om al onze koffers in de juiste slaapzaal te krijgen. Nadien kregen we even de tijd om vrij een glimp van het terrein op te vangen… Die tijd bleek al snel te kort, maar… Hop! Op naar de orde van de dag! De kinderen verwachtten zich uiteraard aan dieren… en de boerderij stelt dan ook niet teleur! We maakten kennis met Lies. Zij liet ons de verschillende verblijfplekken zien van de vele dieren: de geiten en schapen (die zelfs een echt speeltuig ter beschikking hebben), de ganzen en eenden (‘hé juf, die doen ballet!’), de kippen (met dikke of dunne achterwerken), de hangbuikzwijnen (‘mogen we mee in de modder rollen?’), de konijnen (met grappige konijnennamen zoals ‘Caramel’),… We trakteerden ze allemaal op een kort bezoekje. Een leuke eerste impressie van het leven op de boerderij.

Na deze kennismaking maakten we onze bedjes. We kozen een plekje, trokken onze onderlakens goed en brachten alles in gereedheid (want na zo’n drukke dag zouden we daar geen zin meer in hebben). Voor we echt aan onze activiteiten begonnen, kwamen we op krachten met een lekkere maaltijd, soep en heerlijke pasta! Echt krachtvoer, dus. Dat kwam van pas, want na de middag verdeelden we ons in twee groepen: een groep die de dierenhokken uitkuiste en een die zich creatief bezig hield met een kunstig ‘weefwerkje’. Nadien werden we ook nog getrakteerd op een superleuk zoekspel… We gingen op zoek naar muzieknoten die verstopt zaten op de boerderij. Met die noten kon het lijflied van ’t Groenhof op gekleurde belletjes gespeeld worden. Naast een lied bestaat er ook een leuk verhaal over Viktor het varken die op zoek ging naar dieren voor de boerderij. Jeroen, de lokale boerderijclown, wist ons hiermee echt te boeien.

Na een lekker boterhammetje (‘eerst vlees of kaas, dan pas iets zoet’), dreigde de regen even roet in het eten te gooien, maar nee, hoor! Een aantal kinderen zongen met juf Els en haar gitaar liedjes, andere kinderen genoten van een fijn gezelschapsspel en nog anderen kleuren of bouwden er op los.

Met mondjesmaat kropen de kinderen na een stevige opfrisbui gezellig onder de wol… Een verhaaltje, een ‘pillampenshow’, een welgemeende ‘slaapwel’… meer hadden de meesten niet nodig om in een diepe slaap te vallen… De boerderij liet duidelijk een grote indruk na.

 

Tot morgen voor een nieuwe dag op de boerderij!

 

Donderdag 20/06/2019

Net als de haan die we in de verte hoorden, kraaiden ook de kinderen deze ochtend al lekker vroeg de juffen uit hun bed. In een recordtempo werden alle propere onderbroeken, verse shorts, schone T-shirts,… bij elkaar gezocht en aangetrokken. Haren werden uit de knoop gekamd en samengebonden en gelukkig gebeurde dit bij de meeste kinderen, ondanks het vroege uur en de wat frissere temperaturen, met een grote glimlach op het gezicht. Je zou voor minder, met zo’n prachtig uitzicht en fantastisch leuk speelterrein.

Met een stevig ontbijt achter de kiezen, stond ons al snel een eerste taakje te wachten. De tafels werden gevuld met appelpartjes, die wij deskundig sneden en met suiker en aardbeien vermengden. Dit mengsel zou, zo werd het ons beloofd, de lekkerste boerderijconfituur opleveren! We kregen zelfs een klein proevertje aangeboden. Dat het lekker was, daar zullen jullie binnenkort ook van kunnen meespreken, of moet ik zeggen –proeven.

Na de confituur kwam, jawel, het AVONTUUR! De kinderen kregen gedurende een dik uur de kans om zelf te kiezen van welke activiteit ze wilden proeven. De kinderen mochten bij de dieren, vrij spelen, een pluizig ezeltje borstelen, crossen op het fietsparcours met go-carts, loopfietsjes, tractors,... of de topactiviteit voor velen: een toertje op een paard of pony (die trouwens jeuk had aan zijn billen, wat voor grappig hekkengeschuur zorgde).

Onze hongerige magen werden na dit keuzemoment gestild met lekkere fishsticks en spinaziepuree en nadien volgde, iets minder smakelijk… het bereiden van de befaamde ‘heksenprotten’… Wat dat is, dat vertellen jullie kinderen jullie ongetwijfeld zelf wel eens!

We verdeelden ons nadien in groepen om ook onze dieren hun buik te vullen… We verversten het water, vulden de voederballen met lekker hooi, voederden de kippen en maakten een modderbadje klaar voor de hangbuikzijnen (terwijl we er zelf ook meer en meer als zwijntje begonnen uit te zien).

Met een lekker vieruurtje achter de kiezen kwamen we terug op krachten. Of we die krachten goed konden gebruiken? Zeker wel! We werden namelijk uitgedaagd in een spel waarbij de jongens het tegen de meisjes opnamen. Er werd duchtig gelopen, getikt, ‘geschaarseenpapierd’ en gelachen. De juffen kregen de taak om de kinderen te saboteren… maar zelfs dit mocht niet baten. De jongens wonnen met een verpulverende score van 255 punten… ondanks de juffen hun gesaboteer. Verdiende winnaars, dus! Zij werden dan ook getrakteerd op een warm applaus.

Na ons ‘laatste avondmaal’ vond misschien wel het hoogtepunt van de boerderijklassen plaats… In plaats van een traditionele douche, installeerden we op het terras een aantal badjes waarin de kinderen zich letterlijk van kop tot teen schoon konden schrobben. Hilariteit en plezier verzekerd!

Intussen zijn alle boertjes en boerinnen stilaan in dromenland… Ze liggen ongetwijfeld te popelen om al hun avonturen met jullie te delen!